Меню Затваряне

Какво означава мързеливо око?

Амблиопията или т.н. „мързеливо око“, е очен проблем, който засяга хиляди деца. Тя представлява намаление на зрението без видими очни изменения. Тя е обратима, ако се лекува навреме и правилно.
Внимание родители! Най-често амблиопия могат да развият деца с кривогледство. Затова ако забележите, че вашето дете отклонява /криви/ едното око, се консултирайте с очен лекар. Други причини за амблиопия могат да бъдат далекогледство, или астигматизъм; миопия /късогледство/; вродена птоза /паднали клепачи по рождение/; едностранна вродена катаракта /вътрешно перде/. Важен е и наследственият фактор.
Необходимо е да направите профилактичен очен преглед на детето си, когато то стане на 3 и след това на 6 години. Необходимо е да се изследва зрението и ако се установи, че то е по-малко от 80% без да има други причини за това, се пристъпва към незабавно лечение. Как се лекува амблиопията?
1. Изписват се подходящи очила за коригиране на намаленото зрение и „изправяне“ на двете очи.
2. Пристъпва се към закриване на „доброто“ око и упражняване на „мързеливото“ око.
3. Може да се наложи механично /по хирургичен път/ да се изправи „кривото“ око.
Това е най-важният и най-труден момент от лечението, изискващ вашето търпение и настояване пред детето да носи очилата и да закрива „здравото“ око. Родителите трябва да са на ясно с важността на провежданото лечение и да следеят много стриктно за режима на закриване на по-доброто око. Както бързо може да се постигне подобрение, така може след време пак да се възвърне амблиопията, която след подновяване на лечението обикновено бързо се преодолява. Затова децата трябва редовно да се водят на периодични контролни прегледи. При деца, при които има резултат, се проследяват до 8-10 годишна възраст и преценката на необходимостта от оклузия. При стабилно състояние – проследяване на 6-месечни интервали. Ако не се предприеме лечение в ранна детска възраст, „мързеливото“ око остава с нищожно зрение, което по никакъв начин не може да се подобри във времето.