Меню Затваряне

Глаукома

Image result for глаукома

Терминът глаукома е едно широко понятие и включва група от заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле, типично увреждане на зрителен нерв и постепенно отпадане на зрителната функция до пълна слепота. Най-често те са свързани с повишеното вътреочно налягане. В окото непрекъснато се произвежда течност. Тя осигурява необходимото налягане за поддържане формата на окото. ние го наричаме вътреочно налягане.

От глаукома страдат милиони хора по света. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно без болка и особена симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Те са резултат от загиване на ретинни ганглийни клетки и техните аксони. Обикновено пациентът не ги осъзнава, но тези „слепи петна“ могат да бъдат открити от офталмолог в един по-ранен етап. Оставено без лечение и контрол, заболяването може да доведе до пълна слепота. Ето защо глаукомата е особено опасна и коварна. Това, което заболяването отнеме от зрението, назад не се връща.
Съществуват предразполагащи фактори за развитие на глаукома. Тя се среща по-често над 45 годишна възраст, при хора със захарна болест, сърдечно съдови заболявания, късогледство и фамилна обремененост. Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 години, посетили очен кабинет. Основната цел на терапията е насочена към намаляване на вътреочното налягане и подобряване кръвоснабдяването на окото. Идеята е да се спре прогресирането на процеса, да се стабилизира зрителното поле и разбира се, да се запази зрението на пациента. Това може да се постигне с поставяне на капки в очите, лечение с лазер или с операция.
В борбата с глаукомата е много важна връзката пациент-лекар. Важно е да се осъзнае сериозността на заболяването. Необходимо е добро сътрудничество от страна на пациента за постигане на желаните резултати. Това включва стриктно следване съветите на лекаря, правилно поставяне на капките, редовни прегледи и диспансеризация.