Меню Затваряне

Катаракта

Катарактата, или както е популярно да се нарича „вътрешното перде“ е помътняване на естествената вътреочната леща. Това състояние се характеризира с постепенно намаляване на зрението. В началната фаза образът е замъглен с размазани граници, има повишена чувствителност към светлината, едноочно  двойно виждане. Засегнато е едното или двете очи едновременно. Катарактата най-често е свързана с възрастта (до 90% от случаите), но може да бъде следствие на травма, наследственост, общи заболявания като диабет, приемани медикаменти, професии със специфични вредности. Днес се смята, че ултравиолетовите лъчи са също фактор за помътняването на лещата на окото. Затова в страни с голямо слънцегреене това заболяване се среща по-често. Очни капки, диета или промяна на очилата не решава проблема и единственият начин да се възстанови зрението е премахването на помътнялата леща по оперативен начин и заместването и с изкуствена.

Кога да се оперира?

Операцията може да се извърши тогава, когато пациентът започне да се затруднява в ежедневната си работа. Не е необходимо „пердето“ да е „узряло“. Напротив, „презряването“ на лещата може да доведе до други увреждания на окото (напр. повишаване на вътреочното налягане), както и да забави диагностицирането на други заболявания.

Катарактната хирургия, благодарение на съвременното развитие на техниката и биоматериалите, се превърна в най-често извършваната оперативна интервенция и е една от най-безопасните и успешни операции. Тя е безшевна и безкръвна. С въвеждането на нови технологии като факоемулсификация окото вече не се отваря, а се работи през минимален отвор от 1.5-2.2мм с помощта на ултразвукова сонда, която практически е безвредна за очните структури. На мястото на отстранената леща се поставя изкуствена.

За този вид операция най-подходяща е „меката“, или сгъваема, леща, защото се поставя през същия малък отвор с помощта на специални инжекторни системи.

Всички съвременни изкуствени лещи имат UV филтър за вредните лъчи, но в последно време все повече се налагат лещите с допълнителен жълт филтър(филтриращ и синята светлина), мултифокалните лещи(би- и трифокални) за едновременно гледане за близо и далеч, които наподобяват най-пълно човешката. „Твърди“ лещи се поставят вече само при показания, но при тях разрезът се налага да се разширява до около 5-6мм и нерядко отворът се зашива.

В днешно време перфектният резултат от катарактната операция се постига, чрез съчетаването на: операция на време, операция  по последна технология, използване на правилно подбрана и често вече дори индивидуално изработена леща, както и максимално точно изчисление на диоптричната сила на лещата.

Операцията

Това е може би най краткият етап от цялостният процес на лечението на катарактата.След като бъде настанен пациентът в оперционната зала, се поставят само капки за упойка, а единствените усещания са от разтворът, с който се овлажнява окото и силната светлина на операцинния микроскоп.Окото се държи отворено от специален уред, така че да не се налага пациентът да полага усилие за това.Операцията продължава между 5 и 10 минути, а спокойната работа се гарантира и от присъствието на анестезиолог.В края се поставя превръзка която стои на окото 2-3 часа след операцията.Преди да изпишем пациента окото се почиства, превръзката се сваля, прави се контролен преглед и пациентът може да си тръгне с удобни слънчеви очила.

Възстановителен период

Периодът след операцията е важен за добрият резултат от операцията.Това е периодът, в който пациентът „поема“ нещата в свои ръце.Първите няколко дни зрението може да е все още замъглено, като от ден на ден се подобрява.Възможено е и чувство на напрашеност, чуждо тяло, сълзене.Около седмицата вече тези симптоми обикновено са отшумели.Важно е пациентът да избягва тежка физическа работа, вдигане на тежко, навеждане пипане и търкане на очите, работа свързана с прах и опасност от замърсяване на очите.

Занимания свързани със зрителна работа не са забранени, както и гледане на телевизия и работа на компютър.

В продължение на месец се поставят капки, а в края на възстановителният период се изписват корекционни очила за работа на близо или далече, според индивидуалната нужда на оперирания.