Какво представлява синдрома на Сухото око?

Нормално сълзите "къпят" окото, като отмиват попадналите в него прах и други малки чужди частици, поддържайки го влажно през цялото време. Сълзите съдържат ензими, които неутрализират микроорганизмите, нормално обитаващи окото. С други думи сълзите са необходими за "здравето" на окото. При Сухото око не се произвеждат достатъчно сълзи или те са некачествени и по-бързо от нормалното се изпаряват.
Има различни причини, които могат да доведат до "Сух синдром". Той може да е част от естествения процес на стареене на организма, особено през менопаузата при жените; да се дължи на приемане на различни лекарства; причина може да бъде и сухият, горещ климат или вятър, също и прекомерното замърсяване на околната среда. Ако в дома или в офиса имате климатик или друга система за отопление с топъл въздух, това също може да доведе до изсушаване на вашите очи. Друга причина е недостатъчното мигане в случаите, когато се взираме в екрана на компюпъра по цял ден. Сухотата в очите може да бъде също и симптом на общи заболявания. Друга причина е продължителното носене на контактни лещи. На практика, сухотата в очите е най-честото оплакване сред тези, които носят контактни лещи. При тях се получава един порочен кръг. Недостатъчното затваряне на клепачите, болести на клепачите и дефицит на жлезите, произвеждащи сълзата могат да са друга причина. Последни проучвания показват, че тютюневият дим и приемането на мулти витамини увеличават риска от сухо око.
Какви са симптомите?
Постоянна сухота, дразнене и парене на очите. Те сами по себе си могат да са достатъчни за очния лекар, за да постави диагнозата. Някои хора съобщават за чувство на чуждо тяло в очите, събиране на белезникав секрет под формата на нишки и преходно замъгляване на зрението. По-рядко се срещат оплаквания от сърбеж, светобоязън и умора или тежест на клепачите. Обикновено симпомите на сухото око често се засилват при излагане в условия на повишено изпарение /климатик, вятър/ или продължително четене или работа на компютър. Симптомите могат да се подобрят при затваряне на клепачите. Може парадоксално да звучи, но понякога сълзенето на очите може да се дължи и на Сухото око, поради свръхстимулация на слъзната жлеза. Ако не се вземат мерки навреме, може да се стигне до образуване на ръбци или разязвяване на роговицата и даже до загуба на зрение.
Какво е лечението?
Синдромът на "Сухото око" е състояние, което може да не се излекува /зависи от причината/, но съпътствуващата сухота, дразнене и парене могат да се овладеят. Вашият очен лекар ще ви предпише изкуствени сълзи, които са овлажняващи капки. Най-добре те да са без консерванти. Те могат спокойно да се използуват и от пациенти, които носят контактни лещи и да се поставят многократно. Предлагат се и други заместители на сълзите под формата на гел, които се прилагат 2-3 пъти дневно.
В случаи, когато се касае за възпаление на клепачите, като причина за сухото око, освен изкуствените сълзи, може де се наложи лечение с антибиотик, както и много добра хигиена на миглите със специални почистващи кърпички.
В много по-тежки случаи може да се наложи да се поставят специални временни или постоянни "тапички" на слъзните каналчета, за да се запази сълзата от оттичане през дренажната система на окото към носа.
При сух синдром на окото може да спазват следните препоръки, за да не се обострят оплакванията: да носи слънчеви очила, за да се намали излагането на слънце, вятър и прах. Да използува климатици, пречистващи въздуха и отоплителни уреди с овлажител или върху тях да се поставя съд с вода, която да се изпарява.
Сухият синдром на окото е много чест и трябва де се мисли за него, да се внимава да не се пропусне и да не се сбъркат неговите нехарактерни симптоми с друго състояние: алергия, инфекция или конюнктивит.

COPYRIGHT © 2018 СОБАЛ "Д-Р ТАСКОВ". ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ.