Могат ли лещите да заменят очилата?

Контактните лещи са много финни прозрачни люспички, които притежават оптична сила, за да коригират зрителни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм. Те са равностойни на стария си родител - очилата, но имат значителни предимства: не ограничават зрителното поле, не се изпотяват или мокрят от дъжд, няматзаслепяване, а и не променят външния вид. контактните леши позволяват пълна корекция дори при голяма разлика в диоптрите на двете очи, което е невъзможно с очила. Имат UV филтър. поставят се директно върху повърхността на окото и благодарение на полусферичната си форма и слъзния филм се задържат и не се усещат. Невидими са за странични наблюдатели. Дават възможност да се носят допълнителни предпазни или слънчеви очила. Съвременната техника и материали предоставят все по-голямо разнообразие от контактни лещи. Най-общо те се разделят на две големи групи - меки и твърди. Твърдите лещи са създадени по-отдавна и се назначават при определени заболявания или при висок астигматизъм.
Привикването с тях е по-трудно. По-усъвършенствани и по-предпочитани са меките лещи. Те дават комфорт на пациента и лесно и бързо става неразделна част от ежедневието му. Голямо е разнообразието от меки контактни лещи: еднократни, едномесечни, тримесечни, едногодишни .. Има такива, които се свалят всеки ден, и други, с които се спи.
Очният лекар препоръчва вида на лещата според нуждата и изискванията на пациента. Първият преглед е по-разшиерен, защото включва определяне на точния диоптър и диаметър на контактната леща, а също и "обучение" на пациента за боравене с лещите. Новост са лещите със и без диоптър, които променят цвета на очите. Без проблем кафявите очи стават виолетови или зелени. "Възрастовото далекогледство" също има своето решение с навлизането на т.нар. прогресивни лещи за едновременно гледане на близко, далечно и междинно разстояние. В последните научни разработки се говори за лещи, които ще се "залепват", интегрират бърху окото. Трябва да не се забравя, че безпроблемното и успешно носене на контактни лещи изисква спазване на определен хигиенен режим, определен от очния лекар, както и редовен контрол.

COPYRIGHT © 2018 СОБАЛ "Д-Р ТАСКОВ". ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ.