Кога мога да оперирам старческо перде?

Катарактата, или както е популярно да се нарича "вътрешното перде", е потъмняване на вътреочната леща. Това състояние се характеризира с постепенно намаляване на зрението. В началната фаза образът е замъглен с размазани граници, има повишена чувствителност към светлината, двойно виждане. Засегнато е едното или двете очи едновремено. Катарактата най-често е свързана с възрастта (до 90% от случаите), но може да бъде следствие на травма, наследственост, общи заболявания като диабет, медикаменти. Днес се смята, че ултравиолетовите лъчи са също фактор за помътняването на лещата на окото. Затова в страни с голямо слънцегреене това заболяване се среща по-често. Очни капки, диета или промяна на очилата не премахват тези симптоми, защото не се касае за повърхностно образувание. Единственият начин да се възстанови зрението е премахването на потъмнялата леща по оперативен начин и заместването й с изкуствена. Кога да се оперира?
Операцията може да се извърши тогава, когато пациентът започне да се затруднява в ежедневната си работа. Не е необходимо пердето да е зряло. Напротив, презряването на лещата може да доведе до увреждане на окото (напр. повишаване на вътреочното налягане). Катарактната хирургия, благодарение на съвременното развитие на техниката и биоматериалите, се превърна в една от най-безопасните и успещшни операции. Тя е безшевна и безкръвна. С въвеждането на нови технологии като факоемулсификация окото вече не се отваря и се работи "ендоскопски". Пердето се отстранява през минимален отвор с помощта на сонда, най-често ултразвукова, а отскоро се въведе и най-съвременната технология с топъл серум "воден лазер", която практически е безвредна за очните структури. Намястото на отстранената леща се поставя изкуствена.
За този вид операция най-подходяща е "меката", или сгъваема, леща, защото се поставя през същия малък отвор от 2-3 мм. Качествените изкуствени лещи имат УВ филтър за вредните лъчи. Големият хит в последно време е жълтата леща и мултифокални лещи за едновременно гледане за близо и далеч, които наподобяват най-пълно човешката. "Твърдите" лещи се поставят през по-разширен отвор, но при тях зарастването е по-бавно.
Съвременната операция за катарактата е безболезнена и се извършва само с капки за упойка вместо с инжекция. Тя е типичен пример за еднодневна хирургия.
Краткостта на интервенцията и техническото й усъвършенстване позволяват и на много възрастни или увредени пациенти да възвърнат зрението си. Възстановяването е бързо, около 10-15 дни, като оперираните запазват ежедневния си ритъм на живот.

COPYRIGHT © 2018 СОБАЛ "Д-Р ТАСКОВ". ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ.