Меню Затваряне

КЕРАТОКОНУС

Роговицата е част от външната обвивка на окото.Често бива оприличавана на часовниково стъкло.Тя е прозрачна със сферична форма и заедно с лещата съставлява оптичната система на окото.

Кератоконусът е заболяване на роговицата при което е отслабена здравината на роговичната тъкан, като вследствие на това тя изтънява деформира се и загубва правилната си сферична форма изпъквайки подобно на конус.Това естествено се случва в крайните стадии на заболяването, до които в днешно време рядко се стига.

Най-често кератоконусът започва като астигматизъм, който бързо се променя и увеличава, а на пациентът се налага честа промяна на очилата.
Корекцията на зрението с очила е възможна в началните стадии, но с напредване на деформацията става недостатъчна.
Корекцията с контактни лещи в напредналите стадии е по-удачна, като с по-добър ефект са твърдите контактни лещи.
Лазерна корекция на зрението е възможна в по-началните стадии, но задължително в комбинация с процедура по заздравяване на роговичната тъкан.
Всичко това обаче са начини за корекция на влошеното зрение на пациента.Единственият начин за забавяне и спиране прогресията на това заболяване, е чрез заздравяване на роговичната тъкан с процедурата крослинкинг.
Най-точната диагностика на заболяването се извършва с т.нар. корнеален(роговичен) топограф, с който се прави карта на характерните изменения на роговичната кривина.
В СОБАЛ „Д-р Тасков“ разполагаме с последно поколение топограф-Oculizer II(Pentacam) за диагностика на кератоконус и други заболявания на предния очен сегмент