Меню Затваряне

Вътреочни лещи

Видове Вътреочни лещи

  • Твърди лещи-наричат се още PMMA-лещи.Най-масовите лещи допреди петнадесет и повече години, когато операциите за катаракта са извършвани през голям отвор без използване на ултразвук..За да бъде имплантирана такава леща след операция с ултразвук пациентът трябва да знае, че отворът от 2-2.5мм трябва да бъде разширен до около 5.5-6.0мм, като при имплантирането лещата не се сгъва.Понякога се налага поставянето на роговичен шев за по-добра херметизация на отвора.Възстановяването и дискомфортът при това продължават по-дълго време, рискът от значителен постоперативен (индуциран) астигматизъм е голям, постоперативните възпаления са чести.
  • Меки вътреочни лещи-тяхното предимство е, че те се имплантират през малък отвор.Днес има голямо разнообразие от меки лещи, като се започне от материала, от който са изработени и се стигне до различните допълнителни екстри, като филтри, допълнителни фокуси и т.н.
  • Според материала биват хидрофилни и хидрофобни.Разликите не са големи и може би най-коментираната разлика е по-високата честота на възникване на вторична катаракта при хидрофилните лещи.
  • Според дизайна на оптиката различаваме основно сферични и асферични(противоаберационни) ВОЛ. Предимството на асферичните лещи, е подобрената контрастна чувствителност и дълбочина на фокуса.
   Лещи с допълнителен филтър-жълти лещи.Допълнителният жълт филтър се счита, че доближава този тип лещи най-много до нашата естествена леща, тъй като тя също е жълта.Освен това жълтият цвят филтрира вредната синя светлина, която се смята, че е токсична за клетките на жълтото петно(макулата).Подходяща е за всички възрасти и особено млади хора и хора със заболявания на макулата- диабетна ретинопатия, макулна дегенерация свързана с възрастта(МДСВ).
   Лещи за корекция на астигматизъм-торични лещи – подходящи за хора с астигматизъм и катаракта.Предимството е, че след операцията пациентът няма нужда от очила за астигматизъм които е носил преди това.

При всички варианти дотук очилата за близо (четене, работа на компютър) са задължителни.

 • NEW!!!  Премиум монофокални лещи(MonoEDOF/Premium monofocal)-междинен нов клас лещи на основата на най-добрите като контрастна чувствителност-еднофокусните лещи и лещите с увеличена дълбочина на фокуса.При тези лещи в центъра на оптиката е разположена зона удължаваща фокуса от далечна към средна дистанция, без това да компрометира ни най-малко зрението за далече.Тези лещи са изклюлително подходящи за хора с високи изиквания към далечното си зрение, като същевременно получават едно функционално зрение за дистанция 70-80см.
 • Лещи с удължена дълбочина на фокуса(EDOF)-това е относително нов тип лещи, който позволява добро зрение не само за далечна дистанция, а и за средно разстояние.Подходящи са за хора, при които освен далечното зрение ежедневието е свързано и с работа на компютър или ръчна работа на около 60 см.При четене или по-близка работа се налага използването на очила с малък диоптър около 1.0-1.5D
 • Мултифокални/би-,трифокални лещи-най-доброто за корекция на зрението- с фокуси за далечно и близко или далечно,средно и близко разстояние.Максимална независимост от очила.Редките случаи на нужда от очила са при хора със специфични професии и зрителни нужди.Те могат да са също с жълт филтър, асферични и торични (т.е с корекция на астигматизъм, близко и далечно разстояние).                                                                                                                                                                                                                            Навлизането на тези лещи доведе до това, операцията за катаракта да се превърне в рефрактивна операция-операция за корекция на диоптричните аномалии.Заедно с лазерната корекция това се превръща във стандарт за корекция на късогледство, далекогледство, астигматизъм, но и възрастовото далекогледство, което ги прави най-правилният избор при хората над 40 годишна възраст.