Меню Затваряне

Лазерна корекция на зрението:

Ексимерният лазер се използва за корекция на рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. Той действа чрез серия от импулси, които „изпаряват“(точният термин е аблация) малка част от най предната обвика на окото-роговицата.При процедурата не се повлияват останалите очни структури.

При корекцията на късогледство лъчът на ексимерния лазер се използва за оплоскостяване на роговичната повърхност. Това се постига посредством отстраняване на минимална част от тъканта в центъра на роговицата.

При далекогледство лазерният лъч води до оформяне на по-стръмна централна част на роговицата отнемайки от по- периферната част.

 

В Очна Болница „Д-р Тасков” рефрактивната хирургия се извършва с Ексимерен лазер ALLEGRETTO EYE-Q на фирма ALCON

Предимства на ALLEGRETTO EYE-Q пред останалите лазери:

  • Минимално време на въздействие-1диоптър-1,2секунди
  • Постоянна система за следене на окото
  • Стандартизирани операционни процедури
  • Наличие на персонализирана аблация
  • Отлични следоперативни резултати
  • Висока надежност

 

Процедурата протича без болка и дразнене.Обезболяването е само с капки. По време на същата се гледа мигаща зелена светлинка. След задействане системата на лазера, Вие няма да усещате действието му, само ще чувате характерен шум. Процедурата продължава секунди.За по висока сигурност на процедурата,

устройство наречено eyetracker следи постоянно и най-малките движения на окото и компенсира посоката на лазерния лъч.

При всяко по-голямо отклонение на окото тракерът автоматично прекъсва процедурата и след центриране, лазерът довършва аблацията. Предимство на нашият ексимерен лазер ALLEGRETTO EYE-Q е неговата бързина на импулсите – един диоптър късогледство се коригира за 1.2 секунди

Изследванията показват, че в над 95% от коригираните пациенти резултатът е отличен и не се налага допълнителна корекция. В редки случаи (при по-високи диоптри) може да се наложи носене на очила, но с много по-малък диоптър или извършване на повторна процедура на същото око.

 

 

ВИДОВЕ ПРОЦЕДУРИ

Видовете лазерни процедури могат да бъдат разделени най-общо на повърхностни(ASA) и дълбоки(LASIK).

ASA (Advanced Surface Ablation) е термин, който включва всички техники за лазерна корекция на зрението чрез ексимерen лазер, които се прилагат върху повърхността на роговицата. В исторически план първата техника за повърхностна аблация е PRK (PhotoRefractive Keratectomy).Сравнително по-нови методи за повърхностна лазерна корекция на зрението са LASEK и Epi-LASIK.
Разликите произтичат чисто технически от начина, по който най-външният слой на роговицата (епител) се отстранява преди задействането на самия лазер.LASEK/LAser SubEpithelial Keratomileusis/, наречен също ELSA/Excimer Laser Subepithelial Ablation/, се отнася за метода, при който премахването на епитела се прави чрез алкохолни разтвори, а Epi-LASIK е процедура, при която се използва електромеханичен сепаратор (тъп микрокератом) за преместване настрана на епителния слой. При този метод се избягва химичното въздействие върху тъканите, необходимо при LASEK.

След ASA:

В много отношения това, което можете да очаквате от ASA е дискомфорт и дразнене през първите няколко дена след процедурата. Пациентите обикновено носят бандажни контактни лещи в продължение на около 5 дни (времето необходимо за възстановяване на епитела). Възстановяване на доброто зрение и пълния зрителен комфорт настъпва до 4-7 дни, като се наблюдава силно изразена индивидиалност.

LASIK означава Laser Assisted In-Situ Keratomileusis и е форма на рефрактивна хирургия, която комбинира микрохирургия и третиране с ексимерен лазер. LASIK е кратка процедура, която се извършва в стерилна обстановка. Със специален апарат(микрокератом) се създава капаче(flap) на роговицата, което впоследствие се отмята настрани. Лазерът премахва предварително зададените диоптри „изпарявайки“ тъкан от по-дълбоките слоеве на роговицата.

След LASIK:

След процедурата повечето от пациентите ни не изпитват болка или дискомфорт. При някои пациенти има леко сълзене и усещане за парене. При други може да има слабо до умерено чувство за наличие на чуждо тяло в очите в продължение на няколко часа след хирургическата интервенция, но обикновено след 3-4 часа очите се чувстват добре. Повечето хора се чувстват добре, ако поспят след лечението.

Разлика между повърхностни и дълбоки процедури

Най-важната разлика между LASIK и повърхностните процедури е времето за възстановяване. Докато много от пациентите карат кола и ходят на работа след като са били подложени на LASIK, при ASA /PRK, LASEK и Epi-LASIK/ нещата са различни – необходими са няколко дни за възстановяване на епитела. Затова е важно преди процедурата да направите необходимото за да организирате работния си график. Подходящата за вас процедура може да се определи само след подробен преглед и консултация със лекар специалист, при което се изготвя план за лечение.

ПРЕДИ КОРЕКЦИЯТА

Преди извършването на лазерна корекция в Очна Болница „Д-р Тасков“ ще Ви бъде направен подробен преглед, който продължава около час, час и половина. Ако носите контактни лещи, важно е да ги свалите предварително. Меките контактни лещи трябва да бъдат свалени 2 седмици преди прегледа и лечението с лазер. За твърдите и газ-пропускливите лещи този период е поне 4 седмици. Прегледът изисква поставяне на капки в очите Ви за разширяване на зениците.

В деня на прегледа, моля не поставяйте (на лицето и очите си) никакъв грим, крем, овлажнител, парфюм или лосион за бръснене. Не пийте твърде много напитки с кофеин. Слънчевите очила биха Ви дали по-голям комфорт след прегледа, особено при слънчево време(ще бъдете с разширени зеници).

За получаване на максимално добро зрение след лазерната процедура в Очна Болница „Д-р Тасков“ всеки пациент се подлага задължително по време на прегледа на изследване със специална компютъризирана система – Oculizer II, която изготвя до 100 000 снимки на човешката роговица за период от 2 секунди.

Анализираната информация от системата представя подробна топографска карта (карта на роговицата, отчитайки всяка неравност върху нейния релеф)и подробна пахиметрична карта (карта на роговицата, показваща дебелината й във всеки сегмент). Въз основа на подробния преглед и данните от компютъризираната система се изготвя план за лечение чрез специален софтуер, който изпраща информацията към лазера.

След завършването на подробния преглед за лазерна корекция на зрението в Очна Болница „Д-р Тасков“ Вие ще бъдете подробно запознати с процедурата и ще Ви бъде обяснено, как ще се чувствате по време на всяка стъпка и ще знаете какво да очаквате. Ако мислите, че сте достатъчно информирани, можем да заплануваме подходяща дата за лазерната процедура.