Меню Затваряне

Преди операция за катаракта

     След като ви е направен преглед и сте взели решение да се оперирате при нас, е нужно да извършите последни приготовления.

     Няколко дни до седмица преди операцията за катаракта е необходимо да си направите изследвания на кръв – пълна кръвна картина, кръвна захар, INR (при прием на антикоагуланти),  да посетите личният си лекар и/или кардиолог (при наличие на сериозни сърдечно съдови заболявания) и/или ендокринолог(при наличие на захарен диабет), които да ви направят ЕКГ и консултация, относно оперативния риск, съобразно хроничните ви заболявания. При нужда да се коригират лекарствата, които приемате ежедневно.Ако приемате Sintrom или друг антикоагулант е добре да бъде спрян, намален или заменен с друг вид под контрола на кардиолог.

 

      В деня на  операцията трябва да сте при нас около 8.00-8.30 сутринта, да сте закусили, тъй като няма да се храните през останалата част на деня до вечерта. Трябва да си носите пижама (или подобно облекло за постъпване в болнично заведение), чехли, слънчеви очила(за след операцията), лична карта, документите за постъпване (изследвания и консулти) и горните изследвания. Ако пиете лекарства, поставяте инсулин или очни капки го направете както всеки ден в обичайните дози.

     След приемането ви ще бъдете настанени в болнична стая, която разполага със собствен санитарен възел, телевизор и климатична инсталация.

 

     Вече сте приети. В следващите 2-3часа ще бъдете прегледани отново и неколкократно ще ви бъдат поставени очни капки.Ще бъдете прегледани и от нашия анестезиолог, при нужда ще ви бъдат дадени допълнителни медикаменти.Ще ви бъде обяснено още веднъж какво представлява операцията и как ще протече цялата процедура.Чувствайте се свободни да питате всичко, което не ви е ясно.

 

     Операцията.Това е най-отговорната част от вашия престой при нас.Ще бъдете настанени на специално операционно легло в предоперационната, където, ще се извършат подготвителните дейности за самата процедура-ще ви бъде поставен венозен източник, ще се поставят анестетични капки, стерилно покривало и др., ще може да зададете последни въпроси.По време на самата операция ще усещате само периодичното поливане на окото с овлажняващ разтвор.Не е забранено да се говори, така че при всякакви неприятни усещания може да ни уведомявате, както и да споделяте с нас впечатленията си стига това да става с нисък равен тон и да не пречи на оператора.От своя страна той също може да ви говори и обяснява хода на процедурата. Обичайно операцията приключва за около 5-10 минути, след което се поставя превръзка и ви отвеждат в болничната стая.

 

      Час-два след процедурата сте готови за отпътуване, като преди това се извършва отново преглед и ви се обяснява следоперативния режим за пазене.