Меню Затваряне

Лазертерапия при заболявания на ретината

Много от заболяванията на ретината освен с медикаменти се лекуват с използването на т.нар ретинални лазери.Такива са периферните дегенерации и разкъсвания на ретината, състояния на увреждане на ретината след отлепване на стъкловидното тяло, диабетна ретинопатия, състояния след запушване на ретинални съдове, макулна дегенерация свързана с възрастта и др.

Лазертерапията на ретината е безболезнена процедура, която се осъществява с местна анестезия-само капки, като върху окото се поставя помощна лупа с която вашият лекар оглежда подробно очното дъно откривайки точното място, което трябва да бъде обработено.По време на обработката се усеща светлина, с различен цвят според вида на проблема, а продължителността на работа е не повече от пет минути.

Целта на лазертерапията при заболяванията на ретината е да се на насят коагулати с различна големина и интензитет на точно определени места, с цел в някой случаи да се намали кислородната консумация от увредената тъкан(диабетна ретинопатия), или да се получи укрепване на разкъсвания, за да не се стигне до отлепване на ретината.При нужда може да бъдат коагулирани и директно патологични кръвоносни съдове, причиняващи чести вътреочни кръвоизливи. Според заболяването, се използват различни дължини на вълната(цвета) на лазера, различна мощност(енергия) на импулсите, различна големина на коагулатите и нещо ново-последната генерация лазери използват т.нар шаблони.

Шаблоните са група лазерни коагулати с различна форма, големина и разстояние между тях, като по този начин, в рамките на един импулс(или едно настъпване на педала на лазера) се нанасят повече от един коагулат.Може да бъдат 9, 12 и повече.Така се скъсява значително времето на процедурата, нейното качество, както и броя процедури които трябва да бъдат проведени на един пациент.

Друга новост е използването и на т.нар микропулсови режими(SP-Mode), при което общото количество енергия в един импулс се разделя на няколко малки „порции“, което пък води до по-минимално увреждане на обработената ретина и до по-слаби до липсващи усещания при нанасянето на коагулатите.

От месец май 2020г. в СОБАЛ „Д-р Тасков“ беше оборудвана с последна генерация четиривълнов (зелен, жълт, червен, инфрачервен цвят) ретинален лазер на компанията LIGHTMED – LIGHTLas TruScan Pro V2.0

Натрупаният опит с него определено ни показа огромното му предимство пред конвенционалните едновълнови безшаблонни лазери, което ни дава спокойствие за сигурността на нашите пациенти.Надяваме се с тази нова генерация лазери да бъдат окончателно разбити митовете за „вредата“ от ретиналните лазери, битуващи все още в обществото, от ерата на отдавна забравените аргонови лазери