Меню Затваряне

Макулна Дегенерация Свързана с Възрастта

Макулната дегенерация свързана с възрастта ( МДСВ) е една от основните причини за намалено зрение при хората в напреднала възраст. Заболяването се характеризира с прогресивно намаляване на централното зрение.Засягат се и двете очи, макар и в различна степен. Пациентите с МДСВ изпитват затруднение при извършването на ежедневните си дейности , което води до влошено качество на живот.

МДСВ засяга ретината и по-точно една малка част от нея, която е отговорна за централното зрение, цветното зрение и зрителната работа на близо .

Заболяването протича в две основни клинични форми – атрофична („суха“)  и ексудативна („влажна“) форма.

„Суха‘‘ форма, по-често срещана форма (при около 85% ). Развива се бавно и постепенно. Характеризира се с образуването на  друзи и атрофични промени в макулата.

„Влажна“ форма, по-рядко срещана форма (около 15%).  Характеризира се с формирането на патологични съдове, които могат да доведат до оток или кървене, при което централното зрение рязко намалява.

 Рискови фактори

При развитието на МДСВ важна роля играят както генетични фактори, така и различни фактори от околната среда и начина на живот(пряко излагане на слънчева светлина, тютюнопушене, неправилно хранене, хипертония, затлъстяване и др.)

Симптоми

  • Намалено централно зрение(затруднение при разпознаването на лицата на хората)
  • Затруднение при четене – изкривяване на редовете при четене
  • Метаморфопсии- изкривяване на образите
  • Микропсии- предметите изглеждат умалени
  • Нарушено цветно зрение
  • Отслабена контрастна чувствителност- намалено зрение на тъмно

Диагностика

Диагнозата на заболяването може да се извърши с помощта за решетката на Амслер . Пациентът споделя за разкривяване на линиите или част от тях не се виждат. По- прецизна оценка и определяне на формата на заболяването и неговата прогресия  се извършва посредством високоспециализирани изследвания- Флуоресцеинова ангиография и ОСТ ( оптична кохерентна томография ).

Лечение

„Сухата“ форма на макулна дегенерация  няма доказано лечение. Приема на хранителни добавки, съдържащи витамини и микроелементи води до забавяне прогресията на заболяването .

При лечение на  „влажната“ форма на МДСВ с доказан ефект е поставянето на Anti -VEGF медикаменти.В последните години това е и лечението, което е одобрено от НЗОК, като някой от медикаментите са частично или напълно реимбурсирани.

Oт 2021г. към СОБАЛ „Д-р Тасков“ работи комисия за изготвяне на протоколи за заплащани от НЗОК Аnti-VEGF препарати.Подробности за необходимите документи и критерии може да откриете в секция ‘Документи‘ .